Entertainment

Mijn favoriete podcasts

November 3, 2019

Als ik het mij goed herinner ben ik in 2010 begonnen met het luisteren van podcasts. In die tijd speelde ik veel StarCraft en ontdekte ik via Reddit StarCast. Helaas is deze podcast al een aantal jaren verlaten, maar er zijn vele podcasts te vinden die nog springlevend zijn. Sterker nog, veel mensen noemen afgelopen jaren ook wel de podcast renaissance. Ze zijn populairder dan ooit en veel bedrijven en bekende mensen zijn ondertussen een podcast begonnen. Keuze genoeg dus!

In deze post zal ik een overzicht van mijn favoriete podcasts geven. Mocht je niet goed weten wat een podcast is, dan hieronder een korte uitleg. Je kan kan uiteraard ook proberen een van de titels hieronder te googelen en die dan simpelweg te beluisteren.
Goed; podcasts dus. Eigenlijk is het niets anders dan een luisterprogramma, zoals je die vroeger wel eens op de radio had, maar dan on-demand. Net als youtube videos zijn ze er in alle vormen. Podcasts van een paar minuten tot vele uren. Podcasts met een vaste tijd voor nieuwe afleveringen of juist volledig onregelmatig. Gescripte podcasts of juist podcasts waarbij het verloop van het gesprek bepaald wat er gezegd wordt. Het kan allemaal. Luisteren kan altijd (oké, misschien niet altijd) en overal, zoals bijvoorbeeld tijdens het doen van het huishouden of als je onderweg bent. Het beste is om zelf op zoek te gaan naar een podcast die jou interessant lijkt. Op het internet zijn ook genoeg lijstjes te vinden met gave podcasts. Hieronder vind je een lijst van mijn favorieten, gesorteerd op type, maar verder in willekeurige volgorde.

Ik zal proberen deze lijst aan te passen wanneer er nieuwe favoriete podcasts bij komen, maar beloftes doe ik niet.

Podcasts met discussies


Hello Internet
Hosts: Brady Haran & CGP Grey
Nieuwe afleveringen: Geen – Laatste aflevering verscheen op 28 Februari 2020.
Website: http://www.hellointernet.fm/
Luisteren als je al fan bent van een van de twee youtube kanalen; geïnteresseerd bent in discussies tussen iemand die bijna robotisch rationeel is en een ander die in meer mens maar ook minder technisch ingesteld is.
Niet luisteren als je niet van ongescripte podcasts houdt. Ook niet luisteren als je er niet van houdt dat er geen vaste onderwerpen zijn.
Samenvatting: Wat begon als een podcast tussen twee bevriende youtubers is ondertussen uitgegroeid tot een van de populairste two dudes talking podcasts. Ze hebben geen vast onderwerp en zijn ook niet per se actueel, wel worden soms de nieuwe ontwikkelingen in de youtube wereld besproken, zijn er terugkerende rubrieken als ‘Plane crash corner‘ en ‘Brady’s papercuts‘. Meestal een van mijn favoriete podcasts die gelijk naar het begin van de afspeellijst verplaatst wordt.


Cortex
Hosts: CGP Grey & Mike Hurley
Nieuwe afleveringen: onbepaald (ongeveer elke twee weken)
Website: https://www.relay.fm/cortex/
Luisteren als je houdt van mensen die praten over productiviteit optimaliseren en/of Apple producten.
Niet luisteren als je niet van ongescripte podcasts houdt. Ook niet luisteren als je er niet van houdt dat er geen vaste onderwerpen zijn.
Samenvatting: Een podcast die in het begin sterk gericht was op discussies over productiviteit, maar die sindsdien langzaamaan geëvolueerd is in een meer algemene two-dudes-talking podcast, met een focus op Apple producten, apps en andere onderwerpen. Niet helemaal meer wat het geweest is, maar nog steeds een van mijn favoriete podcasts. Heerlijk om onderweg naar te luisteren.


This Week in Tech
Hosts: Leo Laporte & anderen
Nieuwe afleveringen: Wekelijks; elke zondag nacht.
Website: https://twit.tv/shows/this-week-in-tech
Luisteren als je up to date wil blijven over het laatste technieuws.
Niet luisteren als je niet geïnteresseerd bent in technologie.
Samenvatting: Een wekelijks panel met vier experts uit de techwereld die je bijpraten over het laatste nieuws, zinnige discussies hebben over privacy problemen met bepaalde internetbedrijven (facebook, google, twitter, etc.), maar ook los kunnen gaan op het laatste iPhone model. This Week in Tech wordt al sinds 2005 gehost door Leo Laporte en luistert als een radioshow.


Een Podcast over Media
Hosts: Alexander Klöpping & Ernst-Jan Pfauth
Nieuwe afleveringen: Twee keer per week, meestal op maandag en vrijdag.
Website: https://www.dagennacht.nl/serie/een-podcast-over-media/
Luisteren als je geïnteresseerd bent in de rol van de media in de maatschappij of benieuwd bent naar meningen van de twee hosts die meer in de buurt komen van de silicon valley mentaliteit dan je meestal ziet in Nederland.
Niet luisteren als je een hekel hebt aan Alexander Klöpping.
Samenvatting: De enige Nederlandse podcast in mijn lijst. Hosts Alexander Klöpping, CEO van Blendle en bekend van tv, en Ernst-Jan Pfauth, oprichter van De Correspondent, bediscusseren verscheidenen onderwerpen die relevant zijn aan moderne (en in mindere mate oude) media en interviewen ook regelmatig gasten. Zoals uit het logo al blijkt nemen ze zich zelf niet al te serieus en dat maakt het best een fijne podcast. Kan je Alexander Klöpping echter niet uitstaan? Dan zou ik deze overslaan.


Podcasts met een verhaal


Dan Carlin’s Hardcore History
Host: Dan Carlin
Nieuwe afleveringen: Als het vaker dan eens per jaar is, dan gaat het hard.
Website: https://www.dancarlin.com/hardcore-history-series/
Luisteren als je met nostalgie terugdenkt aan de verhalen die je geschiedenisleraar in de klas kon vertellen.
Niet luisteren als je geschiedenis zou snel mogelijk hebt laten vallen op de middelbare school
Samenvatting: Je kan je afvragen of je dit wel podcasts noemen mag. Een lengte van vier tot vijf uur is bij deze podcast eerder regel dan uitzondering. Echter krijg je daar wel een van de meest boeiende geschiedenisvertellers voor terug. Recentelijk (lees: de laatste paar jaar) focussen de afleveringen zich vooral op de twintigste eeuw, met een zesdelige vertelling van de eerste wereld oorlog, een enkele aflevering over de dreiging van de atoombom en de huidige serie over de tweede wereldoorlog in de Pacific. De meeste afleveringen worden gratis aangeboden en oudere afleveringen kunnen voor een paar dollar worden aangeschaft.
Mocht je nog extra materiaal willen dan zijn er nog extra, meer filosofische, discussies te vinden via de podcast Hardcore History Addendum.


It Could Happen Here
Host: Robert Evans
Nieuwe afleveringen: Geen (10 aflevering in totaal).
Website: https://www.itcouldhappenherepod.com/
Luisteren als je je afvraagt of en hoe een burgeroorlog in een westers land hedendaags zou kunnen ontstaan.
Niet luisteren als je niet van duistere scenarios houdt.
Samenvatting: Bijna elke dag hoor je in het nieuws over (burger)oorlogen in verre landen, maar zou zoiets ook mogelijk zijn in Europa of de Verenigde Staten? Host Robert Evans legt op een angstaanjagende manier uit hoe relatief weinig er voor nodig is om in de Verenigde Staten een burgeroorlog te laten ontketenen. Vervolgens onderzoekt hij hoe burgers en de overheid zouden kunnen reageren en wat voor gevolgen zo’n oorlog zou kunnen hebben op de samenleving. Zeker een aanrader, maar minder geschikt als je vrolijk wil blijven.


Moonrise
Host: Lillian Cunningham
Nieuwe afleveringen: Geen (12 afleveringen in totaal)
Website: Moonrise website
Luisteren als je geïnteresseerd bent naar de minder belichte aspecten van het Apollo maanprogramma.
Niet luisteren als je niets hebt met politiek, geschiedenis en de maanmissies.
Samenvatting: Deze podcast wordt verteld door host Lillian Cunninham, een journalist voor de Washington Post. Hierin vertelt ze het klassieke verhaal over hoe Amerika de eerste mens op de maan land, maar ze doet dit echter vanuit een totaal ander perspectief dan meestal het geval is. Gedurende de twaalf afleveringen worden de rollen van science fiction, Sergei Korolev en Lyndon B. Johnson duidelijk in het totaalplaatje dat er voor zorgden dat de VS mensen op de maan kon laten landen.


Caliphate
Host: Rukmini Callimachi
Nieuwe afleveringen: Geen (12 afleveringen in totaal)
Website: Caliphate website
Luisteren als je je enigszins afvraagd hoe mensen zo kunnen radicaliseren dat ze zich aansluiten bij IS.
Niet luisteren als je geen interesse hebt in wat er gebeurt is omtrent de Islamitische Staat en de bijbehorende gebeurtenissen in het Midden Oosten.
Samenvatting: Caliphate volgt New York Times journalist Rukmini Callimachi op haar zoektocht om te begrijpen wie de mensen zijn die naar Syrië trokken om te vechten voor IS. Hoe kunnen mensen er toe bewogen worden hun goede leven achter te laten en te gaan vechten voor iets wat ze misschien alleen via internet kennen? Dit is een fascinerende podcast die soms ook schokkend en angstaanjagend kan zijn. Zeker een aanrader als dit enigszins interessant klinkt.


It Was Said
Host: Jon Meacham
Nieuwe afleveringen: Wekelijks, tot aan de presidentsverkiezingen in de VS
Website: It Was Said Podcast
Luisteren als je je af vraagt wat een goede speech maakt.
Niet luisteren als je ontzettend nuchter bent en geen interesse hebt in Amerikaanse politiek.
Samenvatting: In deze podcast, verteld door Jon Meacham, wordt je meegenomen naar een aantal bekende en minder bekende speeches in de Amerikaanse geschiedenis. Speeches die belangrijk waren in de context van de tijd, of juist keer op keer relevant zijn gebleken. Als ik luister naar deze podcast vind ik het toch jammer dat dit soort speeches in Nederland niet gegeven worden, noch een zelfde soort impact hebben.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.