Vakanties

Romereis 2.0

October 26, 2019

Voor de International School on Space Optics ben ik eerder deze maand naar Rome afgereisd. Dit was een cursus van een week lang over alle vormen van optiek die gebruikt worden in de ruimte. Denk dan aan het bekijken van objecten ver verwijderd van de aarde, i.e. ruimtetelescopen als de Hubble Space Telescope, of juist het kijken naar de aarde toe, i.e. aardobservatiesatellieten als ESA’s Sentinel satellieten. Andere onderwerpen die aan bod kwamen was het vakgebied van active optics en optical communication (communiceren met lasers in plaats van radiogolven). Een erg volle week met colleges en bezoeken aan de industrie, dus tijd om de stad zelf te zien was er niet. Maar ja, als je er dan toch al bent…

Eerder had ik Maaike al over gehaald om na mijn space optics cursus ook naar Rome te komen om Rome te zien. Beiden waren we in het verleden al eens met school op naar de eeuwige stad geweest. In mijn geval was dat in 2010, negen jaar geleden. Zonder de docenten die ons rond konden leiden, hebben we zelf routes uitgestippeld en de meeste bekende toeristentrekkers bezocht. Natuurlijk hoorde lekker eten en drinken hier ook nog bij. Het Pantheon, Colloseum, Forum Romanum, de Palentijn, de Trevi Fontijn, Vaticaanstad, Castel St. Angelo en Piazza Navona waren de belangrijkste bestemmingen. We hebben gedurende week flink wat kilometers gelopen.

Naast de benenwagen hebben we ook veel gebruik gemaakt van de metro (best knap met alle archeologisch interessante objecten in de grond dat er überhaupt een metro is). Sinds een maand is het daar mogelijk om in te checken met je pinpas. Door middel van contactloos betalen kan je dan door de poortjes en wordt er automatisch het ritgeld van €1,50 afgeschreven. Als je dan binnen een dag het bedrag voor de dagkaart, of binnen een week het bedrag voor de weekkaart verbruikt wordt er geen extra geld meer geïnd. Best handig; je hoeft er niet meer bij na te denken.

Voor het Colloseum hadden we een dag van te voren via internet tickets besteld zodat we niet in de rij hoefden te staan. Dat lukte helaas niet voor de Sint Pieter in het Vaticaan. Officieel is het kerk en hoef je er dan geen tickets voor te kopen. Immers, iedereen is welkom in de kerk. Maar dan moet je wel zo’n 2 á 3 uur op je beurt wachten. Het is dan ook niet gek dat er wat online aanbieders zijn die je dan een skip-the-line ticket kunnen verkopen. Voor de dag dat wij wilden gaan waren deze helaas niet meer beschikbaar. Dus besloten we, ook omdat we beiden al eens eerder naar binnen waren geweest, alleen buiten rond te kijken. Ook prima, wat ons betreft.

Ook mogelijk interessant om te noemen was dat dit de eerste keer is geweest dat we gebruik hebben gemaakt van AirBnB. Mensen met extra ruimte verhuren dan hun appartement voor mensen die een slaapplek nodig hebben. Vaak is er dan niet de service van een hotel, maar wel een prima appartement en een lagere prijs. Ik denk dat we dat vaker gaan overwegen als we op reis zijn. Dit was het specifieke appartement waar we zaten.

Na vijf dagen Rome neuzen zijn we op vrijdagmorgen weer terug naar Nederland gevlogen. Op het vliegveld, terwijl we in de kassarij stonden voor een kop koffie, wees Maaike mij op een meisje voor mij met een blauwe trui aan waarop iets stond als “Erasmiaans Romereis 2019 loopgroep” en dan een paar namen. Blijkbaar was het Erasmiaans Gymnasium, mijn oude middelbare school, ook net klaar met hun Romereis! Een kleine wereld! Helaas zag ik geen docenten die ik nog kende, anders zou ik ze nog wel hebben willen spreken. Tsja…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.